APA'ya Göre p değeri Sunumu

Amerikan Psikologlar Birliği yani APA'nın önerdiği yazım formatına göre p değeri ve küsuratları nasıl sunacağımızı ele almak istedim. Unutmayalım ki kabul edilesi yayınlar için doğru analiz kadar doğru sunum da çok önemlidir.

BLOG

Dr. Deniz Özel

9/17/20242 min read

apa
apa

Amerikan Psikologlar Birliği yani APA'nın önerdiği yazım formatına göre küsuratları nasıl sunacağımızı ele almak istedim. Ben de yeni öğrendim ve açıkçası üzerimden büyük bir yük kalkmış gibi hissettim 😊

Eğer bir istatistiksel değer 1’i geçebilen bir değer alabiliyorsa, ondalık noktasından önce 0 kullanılır.

Örnekler: t(20) = 0.86

F(1, 27) = 0.57

Cohen’s d = 0.70

0.48 cm, vb.

Bir istatistiksel değer 1 değerinden büyük olamıyorsa küsurattan önce 0 kullanılmaz (korelasyonlar, oranlar, istatistiksel anlamlılık, vb.).

Örnek: r(24) = -.43, p = .028

Unutulmaması gereken bir konu daha, p, t, r değerleri gibi tüm istatistiksel notasyonlar yani semboller italik yazılmalı ve sonrasındaki parantezle arasında boşluk bırakılmamalıdır. Eşittir işaretinden önce ve sonra boşluk bırakılmalıdır. APA da amma takıntılıymış dediğinizi duyar gibiyim.😬

Noktadan öncesini netleştirdiğimize göre sıra geldi sonrasına 😊 Noktadan sonraki basamak sayısı, yeterince kesinlik sunacak sayıda fazla ve okurken göz yormayacak kadar da az olmalı der saygıdeğer APA.☺️

Pek çok veri, noktadan sonra 2 basamakla sunulabilir.

Korelasyonları, oranları ve çıkarımsal istatistikleri (t, F, Chi-Square değeri, vb.) noktadan sonra 2 basamaklı küsuratla sunabilirsiniz.

Tamsayı ölçekli değerlerin tanımlayıcı istatistikleri için (likert türü ölçek, ordinal değerler, çocuk sayısı vb. kesikli ölçümler) için 1 basamaklı küsurat kullanabilirsiniz.

p değeri, metin içerisinde yazılırken, noktadan sonra 2 veya 3 basamakla ve -bu kısım önemli- kesin değeriyle sunulmalıdır (Ör: p = .031).

p değeri, italik yapılarak, küsurattan önce 0 kullanmadan, noktadan sonra 2 veya 3 basamakla ve kesin değeriyle sunulmalıdır (Ör: p = .028). Çünkü p değeri 1’i aşamaz ve 1 değerini aşamayan tüm istatistiklerde küsurattan önce 0 kullanılmaz diyordu APA. Sen de amma APAcı çıktın, kim bu APA derseniz onu da ayrıca açıklayabilirim tabii😊

Şimdi gelelim asıl mevzuya.

📌p değeri .001’den küçükse p < .001 olarak ifade edilmelidir.

📌Bazen tablolarda p değerini 3 küsuratla sunmak okumayı zorlaştırabilir. Bu nedenle yalnızca tablolarda (metinde değil) < .05, *< .01, ***< .001 olarak yıldız işareti kullanarak sunum yapılabilir.

📌Ayrıca tek yönlü veya çift yönlü hipotezlerin sonuçları da yıldız veya dagger (t harfine benzeyen sembol) denilen sembollerle ifade edilebilir.

Örnek: *p < .05, two-tailed.

**p <. 01, two-tailed.

ꭞp < .05, one-tailed.

ꭞꭞp < .01, one-tailed.

📌Tüm bu semboller sağında veya solunda boşluk bırakmadan, yanındaki değerle birleşik sunulur (yani * p < olarak değil). Fakat = ve < işaretlerinden sonra bir boşluk bırakılır.

📎Unutmayalım ki kabul edilesi yayınlar için doğru analiz kadar doğru sunum da çok önemlidir. 🙂

Kaynak: American Psychological Association - Publication Manual of the American Psychological Association 7.th edition (2020)